vrijdag 22 juni 2012

Sorry....


Tja, ik moet me verontschuldigen bij alle cafévrienden van vroeger. Ik heb ze iets wijsgemaakt. Een welgemeende sorry daarvoor.
Het begon steeds met dezelfde vraag:'Hoe dik wordt een papier als je het 50 maal dubbelvouwt?' De meesten onderen hen begonnen zo wat te rekenen en kwamen tot een oplossing die belachelijk ver van de waarheid stond. Antwoorden zoals 20 cm of ongeveer een meter deden de wiskundige sadist in mij trillen van plezier. Daar zeg ik geen sorry voor hoor, eerder bedankt.
Maar ik zei er altijd bij:' Ge kunt het niet echt testen, want een papier, hoe groot ook, kan een mens niet meer dan 7 keer dubbelplooien.' En hiervoor wil ik mij verontschuldigen. Kijk maar naar het onderstaande filmpje dat mijn uitspraak tegenspreekt!


Het lukt deze hardwerkende studenten het WC-papier 13 keer te vouwen.
Vanuit een schuldgevoel beloof ik toch nog een pintje voor diegene die mij toont hoe hij of zij een A4 papier 7 keer kan dubbelvouwen.

O Ja, voor diegenen die het antwoord willen weten, die mogen het zelf uitrekenen, maar het is in ieder geval veel hoger dan de afstand van de zon tot de aarde(+/-150miljoen km).
TIP: Denk exponentieel! Gebruik een rekenmachientje dat veel cijfertjes kan tonen. En ga ervan uit dat een papier ongeveer 0,01cm dik is. Of ga naar deze site!