vrijdag 27 april 2012

Dank u wel buren!

Onze buren hebben een mooie  tuin, met veel bomen. We genieten dikwijls van het zicht. Het nadeel is wel dat ons koereke soms overwoekerd wordt door afgevallen blaadjes van hun bamboe. Maar toch ook hiervoor bedankt want,...

De afgevallen blaadjes deden me plots denken aan een wiskundig experiment dat het getal pi benadert. Ontdekt door: Georges Louis Leclerc Comte de Buffon (1707-1788)
Hij deed het experiment wel met naalden.

Kort uitgelegd met behulp van de bamboeblaadjes van de buren:
Op mijn tuintafeltje liggen willekeurig wat blaadjes, die ongeveer dezelfde lengte hebben als de breedte van de balkjes. De verhouding van het aantal blaadjes dat de lijnen kruist met het aantal blaadjes dat de lijnen niet kruist benadert het getal pi. Als er nu nog meer blaadjes waren gevallen zou de benadering nog juister zijn. Dus aan de buren:'Laat ze maar vallen!'

Maar het wordt tijd om terug met de voetjes op de grond te komen en met een handvleugeltje de blaadjes schoon op te vegen en in de GFT-container te gooien. Wat zal het vrouwtje weer blij zijn!

aantal blaadjes op de lijnen:17
aantal blaadjes niet op de lijnen:5
17 : 5 = 3,4 (wat toch al een redelijke benadering is van pi)
er kan over het juiste aantal wel gediscussieerd worden

2 opmerkingen:

  1. hoe zat het nu weer met die oude bok en groene blaadjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als de oude bok willekeurig groene blaadjes eet kan het geen kwaad hoor. Dus doe maar gerust! Maar als zijn voorkeur uitgaat naar groene blaadjes die op de grens liggen, dan is het zijn verantwoordelijkheid dat hij pi naar de knoppen helpt.

    BeantwoordenVerwijderen