donderdag 19 april 2012

Happy Birthday

Overkomt het jou ook wel eens? Je zit op café met 22 man en plots valt het je op dat alle gesprekken gestild zijn! Je denkt:'Tijd om een wiskundig wetenswaardigheidje in de groep te gooien!' Je vindt het wel wat spannend, want je kent de mensen niet, dus je wacht nog even, maar de stilte roept om gevuld te worden. 

Stoutmoedig daag je
 de aanwezigen uit: 'Wedden voor een pintje dat er in deze groep twee personen zijn die op dezelfde dag jarig zijn!' ...

Deze uitspraak kan tot meerdere reacties leiden, gaande van: 'Volledig negeren van je weddenschap, met als gevolg een stilte die nog pijnlijker is dan voorheen' tot 'het dolenthousiast aangaan van de weddenschap'.

Laat ons uitgaan van een groep enthousiastelingen die in koor scanderen: 'Allé jong, da kan toch nie, wij gaan de weddenschap aan met jou hoor!' 
Dan gaat je wiskundehart toch sneller kloppen, want als wiskundefanaat weet je, dat je slechts 23 mensen nodig hebt om 50% kans te hebben de weddenschap te winnen.
50% kans is niet echt veel, maar gokken mag ook nog wel plezant blijven hé! En als je dan verliest heb je er misschien weer wat wiskunde vrienden bij.

De eerste keer dat ik met dit verjaardagsprobleem geconfronteerd werd, onstond er een puberale opstand in mijn brein. De logica won het weer van mijn intuïtie. Tja, en ik geef toe, dat kan vervelend zijn.



Let op: dit filmpje is enkel geschikt voor de ware wiskundefreak!

3 opmerkingen:

  1. Allé ... en heb je die weddenschap gewonnen? Nog ne gelukkige verjaardag van ons alledrie ! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En hoe groot is de kans dat in een populatie van 14 mensen er 2 keer 2 op dezelfde dag verjaren? Dat is namelijk momenteel het geval binnen de familie Michiels...

    Ziezo, deze boeiende oefening kan dan beschouwd worden als mijn verjaardagscadeau :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit zal ongeveer een kans van 3,72% zijn, dus niet zo groot, maar toch nog realistisch.

    BeantwoordenVerwijderen